Muuritutkimus

Etusivu |
Arkeologiset tutkimukset | 3D-mallintaminen | Julkaisutoiminta | Tietoa yrityksestä | Yhteystiedot | In English

 

Turku:

Katedraalikoulun liikuntasalin

kaivaus 2017-2018.

24.7.2018

Kulkusilta on poistettu ja rauniot ovat viimeistä kertaa esillä kokonaisuutena.

Ensimmäiset hirsiarinat on saatu savikerroksen suojaan ja viimeisiä kaivauskohteita tutkitaan.

Päivän mukana löytö oli kaksiurainen kimpiastian palanen Måånsin talon ristiholvatun kellarin lautalattian alta. Esine ajoittuu keskiajalle tai uuden ajan alkupuolelle.

MTV kertoi kaivauksista 23.7.

 

16.7.2018

Rauniomuseo on sulkeutunut ja viimeisiä arkeologisia tutkimuksia ollaan tekemässä.

Viimeisenä päivänä olimme varautuneet mahdollisiin ylimääräisiin tulijoihin ja heitä riittikin ihan hyvin.

Sunnuntain vuoronsa varanneiden saapumisprosentissa saavutettiin koko aukioloajan pohja kun 80 % varatuista paikoista jäi täyttymättä.

Kaiken kaikkiaan kohteella vieraili noin 4500 kävijää viiden viikon aikana. Henkilökuntaa oli eri tehtävissä yli 10 henkeä ja noin 250 opastuskierrosta pidettiin kaikki ajallaan.

Kiitokset koko opastushankkeen henkilöstölle hienoista hetkistä viiden kesäviikon aikana.

Kiitokset myös museokierroksalla käyneille, joista pääosalle käynti oikealla kaivauksella oli varmaan ainutlaatuinen hetki. Vierailta tullut suora kiittävä palaute antoi uskoa siihen, että menneisyys koetaan edelleen tärkeäksi osaksi ihmisten ajatusmaailmaa.

Turun kaupungin päätös rahoittaa viiden viikon museokierros tarjosi tämän mahdollisuuden.

YLE 13.7.2018

Suomen kuvalehti 9.7.2018

Katedraalikoulu / Helsingin sanomat

Katedraalikoulu / Turun sanomat

 

 

 

14.7.2018

Museokulkureitin viimeinen päivittäinen imurointi ja kaiteiden puhdistus desifiointiaineella käynnissä.

Viimeinen museopäivä 15.7. on edessä.

 

11.7.2018

Vielä neljä päivää rauniomuseo on yleisökierroksille avoinna.

Olemme varautuneet lisäämään kierroksia jos portille alkaa ilmaantua kierroksen perään kyselijöitä. Jos asia kiinnostaa niin vielä on mahdollista nähdä kohta uudelleen peittyvä rauniokokonaisuus.

 

 

 

4.7.2018

Reilu viikko rauniokierroksia on vielä tarjolla. Kohde sulkeutuu 15.7. jonka jälkeen siellä alkavat vähitellen täyttötyöt.

Kesäkuussa opastetuilla kierroksilla kävi noin 2300 henkeä ja heinäkuun loppusuoralla tavoitteena on noin 2000 henkeä. 5000 kävijän määrä ei siis tällä tietoa ole täyttämässä.

 

21.6.2018

Pop-up museossa takana kaksi viikkoa

Kaksi ensimmäistä viikkoa Turku goes Underground - museo on ollut avoinna päivittäin. Juhannuksen aikaan vietetään kolmen päivän taukoa jolloin huolletaan teknistä kalustoa ja henkilöstöä.

Lähes kaikki kierrokset on kuljettu 20 vierailijan voimin ja kaikkiaan vieraita on ollut tähän mennessä noin 1500 henkeä.

Ennakkoilmoittautuneita on karissut matkan aikana ja muutamaa poikkeusta lukuunottamatta myös portille tulleet on saatu mukaan kierrokselle. Jos ensimmäinen kerta ei ole napannut niin paikka on luvattu päivän seuraavalle kierrokselle.

Ryhmien ilmoittautumisen osalta kannattaa olla edelleen yhteydessä sähköpostilla meidän opastukseen osoitteella

kattan2018@muuritutkimus.fi

 

 

13.4.2018

Kuutio toisensa perään kaivetaan kellareista täyttömaakerroksia tulevan lattian tukipaalutuksen tieltä. Tiilivasaroilla ja lastoilla maa siirretään ämpäreihin ja sitten monipolvista reittiä ulos ja maansiirtolavalle. Päivässä kolmen hengen ryhmä siirtää täyttökerroksia noin 5-6 kuutiota.

Huonetilan täyttökerroksesta tuli löytöinä esimerkiksi lasitettuja lattiatiiliä, vihreitä kaakeleita ja hiiltyneitä kirjeiden palasia ja kokonainen rautainen uunin jalkaosa ja sen luukku.

 

Viikolla saatiin käyntiin myös kalkkilaastilla slammatun huonetilan seinien konservointityöt. Pienellä injektioruiskulla kiinnitetään vanha laastipinta seinään niin, että se kestää taas satoja vuosia.

 

 

Pienessä huonetilassa saatiin viikolla esiin 1300-luvulle ajoittuvan puurakennuksen lattia- ja seinärakenteita. Ne ovat selvästi kivitalojen alapuolella ja niitä vanhempia.

 

 

 

6.4.2018

Holvin purkutyöt käynnissä.

 

 

 

 

30.3.2018

Kohti kellareiden lattioita

Kaivauksilla purettiin ylempänä olleita rikkonaisia holveja ja niiden alta tuli esiin paksuja täyttökerroksia.

 

 

23.3.2018

Sortuneiden rakennusosien purkututkimuksia jatkettiin.

Viikon aikana kaivauksilla tehtiin lisää sortuneiden rakenteiden purkutöitä ja kaivettiin esiin Måånsin talon käytäväosaa.

 

Luostarin jokikatu siistittiin kertaalleen ja purkuvaihetta ryhdyttiin valmistelemaan.

 

 

 

 

15.3.2018

Torstai 15.3. oli kaivausten tähän mennessä vilkkain päivä.

Kaivausryhmän koko oli yli kymmenen henkilöä ja kaivaukset etenivät useissa kellareissa ja huonetiloissa ja Luostarin jokikadun reunuilla rivakkaan tahtiin. Katukivetystä myös imuroidaan teollisuusimurilla.

Kaivausryhmällä on työmaavarustus, mutta suojaliivit ovat joko väärin päin tai puuttuvat hetkellisesti. Tämä johtuu käytössä olevasta laserkeilausdokumentoinnista, jossa mittalaite etsii huonetilasta heijastavia pintoja koordinaattitiedoiksi. Suojaliivien heijastukset sekoittavat helposti mittalaitteen ja siksi työvaatteita pidetään aika ajoin väärin päin.

Tiedotuspuolella viikko oli suhteellisen vilkas. Tiistaina kävi saksalainen valokuvaaja, keskiviikkona ruotsinkielinen uutisryhmä, torstaina Turun tiedotusväkeä ja perjantaina venäläinen toimittaja.

Kiireisen kaivauspäivän jälkeen luonnonvalo toi hienosti esiin vanhan katupinnan kivet.

 

 

9.3.2018

Hornin talon suurikokoisen kellarin kivilattiasta on esillä jo iso osa.

Osa rakenteista on saanut suojakseen harmaata lasimursketta, jolla suojataan heikkokuntoisia holvi- ja muuriosia.

 

 

2.3.2018

Hornin talon kellaria kaivetaan esiin

Hornin talon suurikokoinen tiilikellari on saamassa vähitellen muotoja täyttökerroksen alta.

Parissa päivässä kellarista nostettiin ylös yli 10 kuutiota laastia, tiiliä ja hiukan multamaata.

 

Viikon hienoin esiin tullut rakenne oli pienestä huonetilasta pari metriä lattian alta paljastunut luonnonkiviladelma, joka osoittautui hienoksi luonnonkiviholviksi.

Holvia on säilyneenä yli metrin mittainen kaaren osa. Arkeologi on juuri kuvassa tekemässä holviin tilapäistä tukirakennetta lasimassalla.

 

 

28.2.2018

Takana vilkas tiedotusjakso

Kaivauksilla oli parin viime viikon aikana runsaasti tiedotusvälineitä kun kaivaustulokset levisivät laajempaan tietoon.

Eri puolilla rakennusta on edetty ja esiin on tullut lisää rakenteita.

16.2. Kaivauksilla kokonaan esiin hieno tiili- ja kiviportaikko ja uunin perustus.

Viikon kuluessa kaivaus eteni Itäisen rantakadun puoleisessa osassa salia. Kuutioittain täyttömurskaa ja tiiliä poistettiin Hornin talon portaikosta ja esiin tuli useita hienoja kiviportaita ja tiilirakenteita.

Useiden holvattujen huonetilojen joukossa on yksi poikkeava huone. Sen kulmauksessa on todennäköisen kaakeliuunin perustus ja samassa tasossa on täyttöhiekkakerros, josta on tullut esiin ensimmäiset lattian aluspuut. Huoneesta on tullut runsaasti lähinnä 1700-luvulle ajoittuvia löytöjä.

 

 

9.2. Ensimmäinen kellari kohti lattiatasoa.

Rantakatua vasten olevan holvatun kellaritilan kaivaukset olivat viikon tärkein kohde. Kellaria kaivettiin esiin yli metrin syvyisten täyttökerrosten alta. Arviona on, että täyttökerroksia on vielä jäljellä vajaa metri.

Esiin tuli kolmen seinäkomeron ryhmä, joista alin vasta pilkottaa maakerrosten alte. Vasemmalla kuvassa pilkottaa kellarista ulosjohtanut vino aukko. Tiiliseinän yläpuolella pilkottaa liikuntasalin perustuskivet ja aivan yläkulmassa vihreäksi maalattu salin seinämateriaali.

 

 

2.2. Pitkä käytävä ja sen holvin saatiin esille

Liikuntasalin länsireunalta saatiin viikon aikana esiin pitkä moniosainen käytävä, josta johtaa ovet kahteen kellariin. Käytävän lattia jäi vielä perjantaina 2.2. tavoittamatta vaikka melkein kaksi metriä alaspäin päästiinkin.

ja yleiskuva kaivauksilta helmikuun alussa.

Rakennuksen pienemmässä huonetilassa on myös päästy pintamaiden alla olevien rakenteiden makuun.

Perjantaiaamusta näytti vielä tältä

Lounastaukoa ennen oli jo päästy laastikerroksen kimppuun.

Iltapäivällä esiin alkoi tulla holvin kantaa.

Ja ristiholvin alaosa oli esillä ennen kahvitaukoa.

Yksi kellaritila lisää päivässä.

 

26.1.2018

Huonetilat ja käytävät saavat tarkempia muotoja.

 

 

 

 

19.1.2018.

Huonetilat alkavat saada muotojaan.

Kahden kivitalon kellareista on esillä kaikkiaan neljä holvattua huonetilaa, kaksi tai kolme holvattua käytävää ja yksi uunillinen huonetila.

 

12.1.2018

Viikon aikana kaivettiin taas esiin yksi sorrutettu kellaritila. Erilaisia täyttökerroksia poistettiin holvien jäänteiden päältä.

 

 

6.1.2018

Viimeiset osat taloryhmää ovat paljastumassa esiin.

Vuoden 2018 alussa kaivaukset keskittyivät viimeisellä valkoisen laastin peitossa olleelle alueelle.

Rakennuksen pienemmistä huonetiloista tyhjennettiin imuautolla ja käsipelillä reilut 60 kuutiota uusimpia täyttökerroksia.

Oviaukko tiiiliseen käytävään alkaa vähitellen tulla esiin täyttökerrosten alta.

 

 

 

 

29.12.

Rakennukset alkavat saada muotoja lisää kaivausten edetessä.

 

Täyttökerroksista paljastuu vanhojen muurien lisäksi monenlaisia rakennusten yksityiskohtia. Yksi viikon hienoimmista löydöistä oli pala Turun palossa tuhoutuneen talon vanhaa kalkkimaalattua ulkoseinää (kuvassa vasemmalla muurin päällä).

 

 

15.12.

Holvirakenteita esiin eri puolilta kivitaloryhmää.

 

Ensinäkymä kellariholviin, joka on täytetty todennäköisesti Turun palon jälkeen. Kuvassa pilkistää sekä kivinen suora seinäosa että laakea tiiliholvi.

Rakennuksen päädyssä tulee esiin myös holvatun huonetilan jäännöksiä. Osa vanhasta tiiliholvista on rikkoutunut ja sorrutettu kuoppaan. Maaranpin alla arkeologeja odottaa Luostarin välikatu.

 

8.12.

Kaivauksilla on aloitettu ensimmäisen holvikellarin täytön kaivaukset.

Todennäköisesti Turun palon 1827 jälkeen sorrutetussa kellarissa on tiiliä ja laastimateriaalia useilta eri aikatasoila. Purkumassan joukossa on esimerkiksi 1500-luvun suurikokoisia tiiliä ja pikkuruisia keltaisia 1600-luvun hollantilaisia tiiliä. Laastissa löytyy esimerkikkejä sekä kovasta kalkkilaastista että pehmeästä savilaastista.

Kaikki nämä yhdessä kertovat siitä, että rakennusmateriaalien joukossa on jäänteitä useista eriaikaisista rakennuksista tai niiden osista.

Arviolta 40 kuutiota purkumassaa ja esiin alkaa tulla kellarin lattia.

Itäistä rantakatua vasten kaivaus on jo ulottunut noin 2 m lähtötason alapuolelle. Esiin alkaa tulla liikuntasalin perustus ja sen alle jatkuvat vanhemmat rakennusten osat.

 

 

31.11.

Löytöjä keskiajalta saakka.

Viikon mielenkiintoisin löytö oli 1800-luvun täyttökerroksista esiin tullut lähes ehjä keskiaikainen muototiili. Se on mahdollisesti ollut käytössä useampaan kertaan, sillä tiilen kaikissa pinnoissa on kalkkilaastin jäänteitä.

Keskiajalla muototiiliä käytettiin lähinnä monimutkaisten holvirakenteiden muuraamiseen.

Yleiskuva kaivauksilta joulukuun alussa 2017.

 

 

24.11.

Luostarin jokikadun kivetys esiin.

Sekoittuneiden täyttömaiden alta on kaivauksissa tullut esiin jo useita seinärakenteita ja rikkonaisia holveja.

Viikon uusin tutkimushavainto oli ensimmäiset pari metriä Luostarin jokikadun kivettyä pintaa ja talon seinustalla ollutta rännikivetystä.

 

 

 

17.11.

Ensimmäiset tiiliholvien jäänteet saatiin esille.

Käynnissä olevassa kivitalon puhdistusvaiheessa alkaa esiin tulla talon yksityiskohtia ja rakenteita. Esiin on saatu ensimmäiset osat vielä paikallaan olevaa tiilistä tynnyriholvia, jonka keskiosa on rikottu ja täytetty todennäköisesti Turun palon (1827) jälkeisissä vaiheissa.

 

10.11.

Muuratun talon muoto alkaa hahmottua.

Pintamaiden ja lattiaa kantaneiden suurten kivien poisto pienellä kaivinkoneella ja dumpperilla on loppusuoralla. Eri puolilta salia alkaa tulla esiin muurattuja seiniä ja holvirakenteita.

Pintakerroksista on tullut runsaasti 1800-1900 -luvun löytömateriaaleja. Hienoin yksittäinen löytö on pieni Paavo Nurmi -karamellirasia.

Rasiasta lisätietoja esim:

http://www.naantali.fi/kulttuuri/nlin_museo/kk_esine/2016_esineet/fi_FI/syyskuu_2016/

 

kuva J. Vidgren / Muuritutkimus ky

 

6.11.

Lisää muureja tulee esiin täyttömaan alta.

Vanhemmat muurirakenteet ovat hyvin säilyneet täyttö- ja purkumaan alla. Turussa voidaan harvoin kaivaa esiin vanhojen muurattujen rakennusten ylempia kerroksia kuten nyt katedraalikoulun liikuntasalin tutkimuksissa.

Täyttömaiden, purkumassojen ja muiden myöhempien maakerrosten kaivutyöt jatkuvat vielä ehkä viikon tai pari ja sen jälkeen alkavat varsinaiset tarkat arkeologiset tutkimukset.

 

 

31.10.

Pienellä kaivinkoneella poistetaan Itäistä rantakatua vasten olevia uusia täyttökerroksia.

Kuvassa näkyy myös ensimmäiset vanhempien rakennusten tiilirakenteet. Esille alkavat tulla tiilitalon seinät ja rakenteet.

 

31.10.2017. Yksityiskohtakohta ylimmistä säilyneistä tiilirakenteista täyttökerroksen alla. Maakerroksia on poistettu tiiliosan päältä vain 20-30 cm paksu kerros.

27.10.

Liikuntasalin sisäkuva. Ensimmäinen puoli metriä täyttömaata on kaivettu ja suurikokoiset lattian perustuskivet on saatu halkaistua.

17.10.

Huonetila kohti Aurajokea.

 

 


Copyright © Muuritutkimus ky 2004- | Päivitetty: 23.2.2018 | Ylläpito: Kari Uotila
URN:NBN:fi-fe20041467

Design: Isto Huvila