Muuritutkimus

Etusivu |
Arkeologiset tutkimukset | 3D-mallintaminen | Julkaisutoiminta | Tietoa yrityksestä | Yhteystiedot | In English
 

Turku:

Katedraalikoulun liikuntasalin

kaivaus 2017-2018.

16.2. Kaivauksilla kokonaan esiin hieno tiili- ja kiviportaikko ja uunin perustus.

Viikon kuluessa kaivaus eteni Itäisen rantakadun puoleisessa osassa salia. Kuutioittain täyttömurskaa ja tiiliä poistettiin Hornin talon portaikosta ja esiin tuli useita hienoja kiviportaita ja tiilirakenteita.

Useiden holvattujen huonetilojen joukossa on yksi poikkeava huone. Sen kulmauksessa on todennäköisen kaakeliuunin perustus ja samassa tasossa on täyttöhiekkakerros, josta on tullut esiin ensimmäiset lattian aluspuut. Huoneesta on tullut runsaasti lähinnä 1700-luvulle ajoittuvia löytöjä.

 

 

9.2. Ensimmäinen kellari kohti lattiatasoa.

Rantakatua vasten olevan holvatun kellaritilan kaivaukset olivat viikon tärkein kohde. Kellaria kaivettiin esiin yli metrin syvyisten täyttökerrosten alta. Arviona on, että täyttökerroksia on vielä jäljellä vajaa metri.

Esiin tuli kolmen seinäkomeron ryhmä, joista alin vasta pilkottaa maakerrosten alte. Vasemmalla kuvassa pilkottaa kellarista ulosjohtanut vino aukko. Tiiliseinän yläpuolella pilkottaa liikuntasalin perustuskivet ja aivan yläkulmassa vihreäksi maalattu salin seinämateriaali.

 

 

2.2. Pitkä käytävä ja sen holvin saatiin esille

Liikuntasalin länsireunalta saatiin viikon aikana esiin pitkä moniosainen käytävä, josta johtaa ovet kahteen kellariin. Käytävän lattia jäi vielä perjantaina 2.2. tavoittamatta vaikka melkein kaksi metriä alaspäin päästiinkin.

ja yleiskuva kaivauksilta helmikuun alussa.

Rakennuksen pienemmässä huonetilassa on myös päästy pintamaiden alla olevien rakenteiden makuun.

Perjantaiaamusta näytti vielä tältä

Lounastaukoa ennen oli jo päästy laastikerroksen kimppuun.

Iltapäivällä esiin alkoi tulla holvin kantaa.

Ja ristiholvin alaosa oli esillä ennen kahvitaukoa.

Yksi kellaritila lisää päivässä.

 

26.1.2018

Huonetilat ja käytävät saavat tarkempia muotoja.

 

 

 

 

19.1.2018.

Huonetilat alkavat saada muotojaan.

Kahden kivitalon kellareista on esillä kaikkiaan neljä holvattua huonetilaa, kaksi tai kolme holvattua käytävää ja yksi uunillinen huonetila.

 

12.1.2018

Viikon aikana kaivettiin taas esiin yksi sorrutettu kellaritila. Erilaisia täyttökerroksia poistettiin holvien jäänteiden päältä.

 

 

6.1.2018

Viimeiset osat taloryhmää ovat paljastumassa esiin.

Vuoden 2018 alussa kaivaukset keskittyivät viimeisellä valkoisen laastin peitossa olleelle alueelle.

Rakennuksen pienemmistä huonetiloista tyhjennettiin imuautolla ja käsipelillä reilut 60 kuutiota uusimpia täyttökerroksia.

Oviaukko tiiiliseen käytävään alkaa vähitellen tulla esiin täyttökerrosten alta.

 

 

 

 

29.12.

Rakennukset alkavat saada muotoja lisää kaivausten edetessä.

 

Täyttökerroksista paljastuu vanhojen muurien lisäksi monenlaisia rakennusten yksityiskohtia. Yksi viikon hienoimmista löydöistä oli pala Turun palossa tuhoutuneen talon vanhaa kalkkimaalattua ulkoseinää (kuvassa vasemmalla muurin päällä).

 

 

15.12.

Holvirakenteita esiin eri puolilta kivitaloryhmää.

 

Ensinäkymä kellariholviin, joka on täytetty todennäköisesti Turun palon jälkeen. Kuvassa pilkistää sekä kivinen suora seinäosa että laakea tiiliholvi.

Rakennuksen päädyssä tulee esiin myös holvatun huonetilan jäännöksiä. Osa vanhasta tiiliholvista on rikkoutunut ja sorrutettu kuoppaan. Maaranpin alla arkeologeja odottaa Luostarin välikatu.

 

8.12.

Kaivauksilla on aloitettu ensimmäisen holvikellarin täytön kaivaukset.

Todennäköisesti Turun palon 1827 jälkeen sorrutetussa kellarissa on tiiliä ja laastimateriaalia useilta eri aikatasoila. Purkumassan joukossa on esimerkiksi 1500-luvun suurikokoisia tiiliä ja pikkuruisia keltaisia 1600-luvun hollantilaisia tiiliä. Laastissa löytyy esimerkikkejä sekä kovasta kalkkilaastista että pehmeästä savilaastista.

Kaikki nämä yhdessä kertovat siitä, että rakennusmateriaalien joukossa on jäänteitä useista eriaikaisista rakennuksista tai niiden osista.

Arviolta 40 kuutiota purkumassaa ja esiin alkaa tulla kellarin lattia.

Itäistä rantakatua vasten kaivaus on jo ulottunut noin 2 m lähtötason alapuolelle. Esiin alkaa tulla liikuntasalin perustus ja sen alle jatkuvat vanhemmat rakennusten osat.

 

 

31.11.

Löytöjä keskiajalta saakka.

Viikon mielenkiintoisin löytö oli 1800-luvun täyttökerroksista esiin tullut lähes ehjä keskiaikainen muototiili. Se on mahdollisesti ollut käytössä useampaan kertaan, sillä tiilen kaikissa pinnoissa on kalkkilaastin jäänteitä.

Keskiajalla muototiiliä käytettiin lähinnä monimutkaisten holvirakenteiden muuraamiseen.

Yleiskuva kaivauksilta joulukuun alussa 2017.

 

 

24.11.

Luostarin jokikadun kivetys esiin.

Sekoittuneiden täyttömaiden alta on kaivauksissa tullut esiin jo useita seinärakenteita ja rikkonaisia holveja.

Viikon uusin tutkimushavainto oli ensimmäiset pari metriä Luostarin jokikadun kivettyä pintaa ja talon seinustalla ollutta rännikivetystä.

 

 

 

17.11.

Ensimmäiset tiiliholvien jäänteet saatiin esille.

Käynnissä olevassa kivitalon puhdistusvaiheessa alkaa esiin tulla talon yksityiskohtia ja rakenteita. Esiin on saatu ensimmäiset osat vielä paikallaan olevaa tiilistä tynnyriholvia, jonka keskiosa on rikottu ja täytetty todennäköisesti Turun palon (1827) jälkeisissä vaiheissa.

 

10.11.

Muuratun talon muoto alkaa hahmottua.

Pintamaiden ja lattiaa kantaneiden suurten kivien poisto pienellä kaivinkoneella ja dumpperilla on loppusuoralla. Eri puolilta salia alkaa tulla esiin muurattuja seiniä ja holvirakenteita.

Pintakerroksista on tullut runsaasti 1800-1900 -luvun löytömateriaaleja. Hienoin yksittäinen löytö on pieni Paavo Nurmi -karamellirasia.

Rasiasta lisätietoja esim:

http://www.naantali.fi/kulttuuri/nlin_museo/kk_esine/2016_esineet/fi_FI/syyskuu_2016/

 

kuva J. Vidgren / Muuritutkimus ky

 

6.11.

Lisää muureja tulee esiin täyttömaan alta.

Vanhemmat muurirakenteet ovat hyvin säilyneet täyttö- ja purkumaan alla. Turussa voidaan harvoin kaivaa esiin vanhojen muurattujen rakennusten ylempia kerroksia kuten nyt katedraalikoulun liikuntasalin tutkimuksissa.

Täyttömaiden, purkumassojen ja muiden myöhempien maakerrosten kaivutyöt jatkuvat vielä ehkä viikon tai pari ja sen jälkeen alkavat varsinaiset tarkat arkeologiset tutkimukset.

 

 

31.10.

Pienellä kaivinkoneella poistetaan Itäistä rantakatua vasten olevia uusia täyttökerroksia.

Kuvassa näkyy myös ensimmäiset vanhempien rakennusten tiilirakenteet. Esille alkavat tulla tiilitalon seinät ja rakenteet.

 

31.10.2017. Yksityiskohtakohta ylimmistä säilyneistä tiilirakenteista täyttökerroksen alla. Maakerroksia on poistettu tiiliosan päältä vain 20-30 cm paksu kerros.

27.10.

Liikuntasalin sisäkuva. Ensimmäinen puoli metriä täyttömaata on kaivettu ja suurikokoiset lattian perustuskivet on saatu halkaistua.

17.10.

Huonetila kohti Aurajokea.

 

 


Copyright © Muuritutkimus ky 2004- | Päivitetty: 23.2.2018 | Ylläpito: Kari Uotila
URN:NBN:fi-fe20041467

Design: Isto Huvila